Kiedy najmowałem się do tej roboty, tak wiele lat temu, że sam już nie pamiętam ile, moim położnym i promotorem był redaktor Olszewski Michał. Stwierdził podczas wycieczki zagranicznej, że moja wiedza o kuchni rumuńskiej, ze szczególnym...
W ostatnich miesiącach sprawozdaję z krakowskich placów dużo częściej niż kiedykolwiek dotąd. To chyba łatwo zrozumieć, restauracje zamknięte, a zamówienia to nie jest wielka przygoda. Nigdy nie wiadomo, czy jedzenie dojedzie ciepłe, a przede...
Któregoś dnia wczesnym popołudniem rozdzwonił się telefon, numer nieznany. Odebrałem, a tam od razu ktoś do mnie wali "cześć" i coś tam jeszcze, znaczy: przedstawia się, a nie jest to wcale osoba znana mi osobiście, tylko, że się tak wyrażę, znajomy...
Nie umiem z tego zrobić zwykłego odcinka o jedzeniu. Musicie zrozumieć sytuację, drogie i drodzy: w pomieszczeniach, które tu będę opisywał, spędziłem 10 lat z okładem, a kiedy z nich wyszedłem, sądziłem, że na dobre.
Tak się złożyło, że tydzień temu wysyłałem wszystkich na wycieczkę do Sopotu, czyli do czerwonej strefy. Pewnie, że żałuję. Jednak przesłuchanie, któremu sam się poddałem, nie wykazało oznak czynu umyślnego.
Sopot zazwyczaj jest celem pielgrzymek Polaków spragnionych prawdziwej polskiej rozrywki: spaceru na molo za 9 zeta od łebka, wsadzenia pociech na wszelkie automatyczne kiwacze, a nawet do elektrycznych aut, co pozwala im nieskrępowanie polować na...
Wielokrotnie już chodziłem tam i nazad ulicą Krupniczą i was za rączkę prowadziłem: bo w tej ulicy, nie tak znów długiej przecież, odbija się obraz krakowskiej gastronomii ostatnich lat.
Wojciech Nowicki sprawdza, jakie restauracje i kawiarnie przetrwały pandemię, a z którymi przyjdzie się nam pożegnać. Nasz recenzent zajrzał do Bonjour Pho, Yummy India Foodies, Forniru, a także na Najedzonych Fest.
Przemysław Klima, szef kuchni jedynej w Polsce restauracji wyróżnionej dwiema gwiazdkami Michelina, nie tylko pracował w Senses i w Atelier Amaro. Był na stażach w Nomie i innych gwiazdkowych restauracjach. Podkreśla bezustannie, że chce u siebie...
Food trucki na Dajworze były pomysłem ryzykownym, bo niemal za rogiem jest większy, modniejszy zajazd z podobnymi pojazdami. Ale jakoś Truckarnia Food Truck Park przetrwała (to bodaj drugie wcielenie tego miejsca), zresztą przyczepy są teraz...
Ta rubryka stara się trzymać tematu. Czasem tylko zbacza na miasto, bo miasto wpływa na tę rubrykę; czasem trudno pominąć większe wydarzenie, jak pandemia choćby, która całkowicie zmieniła obraz naszego życia.
Rzadko tak się zdarza, żebym pod ten sam adres szedł już po paru miesiącach. To znaczy: pójść mogę, ale napisać to raczej nie. Cóż, zmieniło się wszystko, wirus nas przeorał, przejechał walcem po wielu knajpach i tak jak w styczniu byłem w...
Pierwszy raz tak się zdarzyło, na Chrzan natknęliśmy się dobrych parę tygodni temu. Wszystko tam było, napisy, brudne szyby, no i pomyślałem, że coś mi umknęło, że było jakieś ciekawe miejsce (bo idea polskich tapasów bardzo mi się podoba), ale nie...
Nadeszły te piękne dni, kiedy mogę buszować po mieście jak kiedyś. No, prawie: bo restauracje nie działają jak dawniej, często mają skrócone godziny, klientów zazwyczaj mniej, a poza tym nigdy nie wiadomo, czy przeżyły pandemię.
Trzy lata temu poszedłem po raz pierwszy do Fiorentiny przy Grodzkiej, kiedy była jeszcze zwykłą Fiorentiną i specjalizowała się w daniach włoskich; niektóre podawała z lepszym, inne z gorszym skutkiem. Ponieważ lokal mieścił się na tzw. Szlaku...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.