Tea Time Brewpub, Dietla 1
- To miejsce warto odwiedzić, bo specjalizuje się w typowo brytyjskich ale. Jednym z właścicieli lokalu jest James Eastwood, syn browarnika z Wielkiej Brytanii, który dba, by serwowane tu piwa spełniały wszelkie wymogi brytyjskiego stowarzyszenia CAMRA prowadzącego kampanię na rzecz tradycyjnego, brytyjskiego real ale - mówi Zębik.
- W Polskim ustawodawstwie nie istnieje rozgraniczenie pomiędzy brewpubem a browarem restauracyjnym. Niemniej brewpub to bardzo mały browar sprzedający powyżej 95 proc. własnej produkcji na miejscu - słyszymy w lokalu.
To tu warzone są takie style jak american pale ale, cała seria single hopów (piwa warzone z dodatkiem tylko jednego chmielu), india pale ale, new england ipa oraz wielu tradycyjnych brytyjskich i światowych klasyków, jak porter, stout, bitter, american wheat.
W lokalu obowiązują dwie ceny: 6 i 12 zł. Piwo lane jest według brytyjskiej miary do tzw. pintówek - 568 ml i 284 ml.
W stałej ofercie kulinarnej są tylko przekąski - jak orzeszki i paluszki. Bardzo często pojawiają się też muffinki i ciasta.
ŁUKASZ KRAJEWSKI
Wszystkie komentarze