Tak jakoś jest, że w ciągu roku ukazuje się wiele książek kulinarnych vege albo keto, a przed świętami przypominają o sobie kulinarne gwiazdy, choć i one pamiętają już nie tylko o mięsożercach.

Na przykład Jamie Oliver, autor „5 składników po śródziemnomorsku" (Insignis). W książce znajdziecie ponad 125 przystępnych przepisów na przepyszne dania. W rozdziałach: „Sałatki", „Zupy i kanapki", „Makarony", „Warzywa", „Zapiekanki", „Owoce morza", „Ryby", „Kurczak i kaczka", „Mięso" oraz „Słodkości" znajdziecie pomysły dań na każdy dzień tygodnia i na każdą okazję. Założenie zostało wpisane w tytuł: niewiele (max 5) składników i proste zasady przyrządzenia. I żeby nie było,  65 proc. prezentowanych potraw nie zawiera mięsa bądź jest go w nich niewiele, ale wszystkie gwarantują „wspaniały, wyrazisty, niezapomniany smak".

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.

Monika Tutak-Goll poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze