Muzeum Krakowa zaprasza na cykl wirtualnych krakowskich spotkań kulinarnych "Podano do stołu!". Tematem pierwszej kwietniowej rozmowy będą "Naczynia i sztućce w dawnym domu i gospodzie". Po prelekcji można pochwalić się własnymi przepisami.

Czy można usiąść do wirtualnej uczty? Muzeum Krakowa zapewnia, że to tak. Oczywiście warto mieć w pobliżu ulubioną przekąskę, na wypadek, gdyby opowieści o jedzeniu sprawiły, że nagle zgłodniejemy.

- Przyjrzymy się etykiecie przy stole w dawnym Krakowie, historii książki kucharskiej oraz sylwetkom dwóch wybitnych XIX-wiecznych kucharek. Porozmawiamy na temat zbioru zasad, jakie obowiązywały niegdyś przy posiłku, a także pochylimy się nad stołami dawnych mieszczan, by dowiedzieć się, z jakiego rodzaju naczyń i sztućców korzystano w trakcie biesiadowania. Postawimy też pytanie, co kryje się pod pojęciem „kuchni krakowskiej” - zachęca dr Michał Niezabitowski, dyrektor Muzeum Krakowa.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.

Monika Tutak-Goll poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    Nie można na jakims bardziej otwartym medium? Zrezygnowałem z facebooka
    już oceniałe(a)ś
    7
    0