Warsztaty kulinarne i pokazy filmów, do tego pyszna wegańska kuchnia i atrakcje dla dzieci. Wszystko po to, by uświadomić kupującym, jak ich codzienne decyzje konsumenckie kształtują świat.

Gośćmi sobotniej Majówki Fairtrade w restauracji Veganic przy ul. Dolnych Młynów organizowanej przez fundację Kupuj Odpowiedzialnie były Fabiola Ramon i Lianne Zoeteweij, przedstawicielki spółdzielni ASOQUABO skupiającej małych producentów bananów w Ekwadorze. Kobiety opowiadały, jak wygląda codzienna praca na plantacji, przed jakimi wyzwaniami stoją rolnicy oraz jakie szanse dla nich oraz dla zwykłych konsumentów stwarza system Fairtrade.

A dlaczego wybór padł akurat na banany? Bo jak wynika z badań, to drugie po jabłkach najchętniej spożywane owoce w Polsce. Są pożywne i łatwo dostępne, a przy tym stosunkowo tanie. Nad tym, jak długą drogę muszą przebyć do naszych sklepów i jak wygląda etyka łańcucha dostaw, nie zastanawiamy się przy sklepowej półce.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.

Marcin Ręczmin poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze