3,94 kg - przeciętnie tyle pieczywa na osobę kupowaliśmy każdego miesiąca 2014 roku. Pieczywo jest drugą najważniejszą pod względem wielkości konsumpcji kategorią żywnościową, choć dopiero w 2014 roku ustąpiło warzywom.
Obecne spożycie chleba i bułek jest zdecydowanie mniejsze niż jeszcze kilka, kilkanaście lat temu. W 1999 roku wynosiło ono 6,8 kg na osobę. Pięć lat później - 6,06 kg, a w 2009 roku - 4,48 kg. Na przestrzeni ostatnich 15 lat oznacza to spadek aż o 42 proc.
Kto zrezygnował z pieczywa? Z danych GfK wynika, że najczęściej robiły to osoby powyżej 66. roku życia (21 proc.), częściej kobiety (10 proc.) niż mężczyźni (6 proc.).
W latach 1999-2014 jeden z największych spadków spożycia w gospodarstwach domowych dotyczy mąki. Jeszcze w 1999 roku każda osoba kupowała przeciętnie 1,25 kg mąki miesięcznie. 15 lat później już tylko 0,76 kg.
Powód jest prosty. Mąka jest półproduktem, który wymaga dalszego przygotowania, a temu nie sprzyja coraz szybsze tempo życia i aktywność zawodowa.
Z drugiej strony wciąż wzrasta konsumpcja makaronów. Pod koniec XX wieku w gospodarstwach domowych kupowano średnio miesięcznie 0,32 kg makaronu na osobę. W 2014 roku było to 0,37 kg na osobę miesięcznie, czyli o prawie 16 proc. więcej.
Skąd ten wzrost spożycia rurek, świderków i wstążek? Systematycznie spada poziom konsumpcji ryżu i pieczywa, więc makaron można uznać za ich substytut. W końcu, co widać na poniższym wykresie, wzrost cen makaronu w stosunku do ryżu i pieczywa jest zdecydowanie najwolniejszy.
Opracowanie BGŻ BNP Paribas na podstawie danych GUS i IERiGŻ.
Wszystkie komentarze