Lizbona, Oslo, Sankt Petersburg, Kopenhaga. Do grona miast, które mogą pochwalić się miejskim przewodnikiem kulinarnym wydanym przez społeczność Facebooka, teraz dołączył Kraków.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

„Zabierzemy Was do maleńkich restauracji, do lokali ukrytych w parkach, do pięknych ogrodów schowanych pomiędzy budynkami. Napoimy Was świetną kawą, poczęstujemy ciastkiem, oprowadzimy po alejkach Starego Kleparza, zjemy razem pierogi w barze mlecznym i wykwintne danie w zabytkowej kamienicy, a wieczorem zabierzemy Was na wino i wypijemy z Wami niejeden wyśmienity koktajl, oglądając przy tym burleskę” – czytamy w przewodniku kulinarnym po Krakowie. Niebieska książeczka z charakterystycznym logo Facebooka, którą otrzymacie za darmo w punktach InfoKraków i miejscowych restauracjach, to wydanie niebanalne. Dlaczego? Bo nie napisał go krytyk kulinarny, jedna osoba, a użytkownicy mediów społecznościowych.

Społecznościowy przewodnik kulinarny po Krakowie. Sześć rozdziałów

Krakowskie Wieści Spożywcze, Krakowscy Foodies/Jedlingi w Krakowie, Weganie i wegetarianie Kraków i Krakowska Kooperatywa Kawowa – duże i rozpoznawalne socialowe grupy po raz pierwszy podzieliły się swoją wiedzą i rekomendacjami poza Facebookiem. Wskazały, w których – ich zdaniem – miejscach warto sięgnąć po menu.

Z całej kulinarnej mapy miasta, prężnie się rozwijającej, wybrali 32 kawiarnie i restauracje. Podzielili je na sześć rozdziałów: Kuchnia Polska, Chodźmy jeść (to tu znajduje się miejski street food i modne food trucki), Roślinny Kraków (czyli wegetariańsko i wegańsko), Kawa i Ciastko, Pod chmurką i Imprezy kulinarne.

– Nie przypadkiem gastronomia należy do jednej z siedmiu dziedzin kreatywnych UNESCO. Pomysłowość krakowian w tej dziedzinie jest faktem i ma swoje wielowiekowe tradycje. Legendarna uczta u Wierzynka jest jedną z najbardziej znanych krakowskich legend. Gastronomia kreatywna to ta dziedzina kultury i gospodarki, która się nieustannie rozwija, bo ludzie w każdym zakątku świata i w każdym wieku uwielbiają być dobrze obsłużeni, lubią jeść w towarzystwie innych osób, lubią odkrywać tożsamość miast i regionów poprzez ich targi i restauracje – mówił podczas premiery przewodnika Robert Piaskowski, pełnomocnik prezydenta Krakowa ds. kultury.

Elżbieta Kantor, dyrektor Wydziału Turystyki Urzędu Miasta Krakowa dodała: – Ten przewodnik to przystępna forma zapoznania się z bogactwem branży gastronomicznej, mapa drogowa po miejscach z każdej półki, które wyróżnia wysoka jakość obsługi, kreatywność w propozycjach menu, jakość produktów, dbałość o serwis, twórcze interpretowanie dziedzictwa.

CZYTAJ TEŻ: Pierwszy taki krakowski nocny market z kuchnią z całego świata

– Społeczności są sednem tego, o co chodzi w Facebooku. Umożliwiają kontakt z innymi ludźmi o podobnych pasjach i zainteresowaniach, dają poczucie uczestnictwa i wspólnoty, a niejednokrotnie stają się dla członków prawdziwą podporą w trudnych chwilach – wyjaśnia Robert Bednarski, country director CEE w Facebooku.

– Do grup na Facebooku należy dziś ponad 1,4 miliarda ludzi na całym świecie. Każda z nich integruje ludzi wokół rzeczy dla nich ważnych, i choć działają on-line, to ich wpływ i aktywność często wychodzą poza sieć. Może to być wspólna gra w piłkę, spotkania świeżo upieczonych mam czy poznawanie nowych smaków i miejsc na gastronomicznej mapie miasta, do czego zachęcamy wspólnie z grupami zaangażowanymi w przygotowanie przewodnika – mówił.

Kulinarny przewodnik po Krakowie zredagowała Magda Wójcik – założycielka grupy Krakowskie Wieści Spożywcze, pomysłodawczyni największego krakowskiego festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest!. Za jego wydanie, kreację oraz skład odpowiadała Fundacja Sztuk Wizualnych znana m.in. z organizacji krakowskiego Miesiąca Fotografii. Przewodnik jest dostępny nie tylko na mieście – znajdziecie go również online, pod adresem: cityguides.fb.com.

Krakowska "Gazeta Wyborcza" poleca recenzje kulinarne Wojciecha Nowickiego.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi 
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem