Jesteśmy w trakcie wyborów samorządowych, jednego z fundamentów demokracji. Jako stowarzyszenie stojące na straży poszanowania jej zasad gratulujemy wszystkim zwycięskim kandydatkom i kandydatom.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Przed nami bardzo ważna decyzja – wybór Prezydenta Miasta Tarnowa. Szanujemy różnorodność ocen dotyczących zarówno obecnego prezydenta, jak i jego kontrkandydata w drugiej turze. Rozumiemy, że każdy mieszkaniec naszego miasta ma prawo do własnej oceny ich dokonań i kwalifikacji.

Zwracamy jednak uwagę, że sprawy miasta nie są oderwane od sytuacji w kraju. W naszym przekonaniu od trzech lat Prawo i Sprawiedliwość dewastuje polską demokrację. Zamach na niezależność sądów, nierespektowanie wyroków Trybunału Konstytucyjnego, kompromitowanie Polski na arenie międzynarodowej – to wszystko odbywa się przy współudziale lub aprobacie osób popieranych przez partię rządzącą. Stosunek do takich praktyk jest w naszych oczach miernikiem szacunku danego kandydata do obowiązującego prawa, samorządności i poglądów innych.

Uważamy, że przyszły Prezydent Tarnowa musi pozostawać wierny fundamentalnym wartościom poszanowania demokracji i praworządności. Takim kandydatem jest w naszej ocenie prezydent Roman Ciepiela, któremu udzielamy poparcia i apelujemy do Mieszkanek i Mieszkańców Tarnowa o oddanie na niego głosu.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.