Recenzje kulinarne Wojciecha Nowickiego - Kraków

Recenzje kulinarne Wojciecha Nowickiego

  • Nowicki: Kimchi Restaurant i inne nowiny

    Sypnę teraz z rękawa garścią wieści w nieładzie, tak, jak do mnie przychodziły.

    28-04-2019 07:16
  • Nowicki: Molám Thai Canteen & Bar. W tym jedzeniu jest serce

    To będzie jeden z tych niezwykle rzadkich tekstów, które na dobrą sprawę możecie sobie darować i lecieć od razu na sam dół, żeby wyłapać adres. To się opłaci: po prostu idźcie.

    21-04-2019 07:30
  • Nowicki: Wietnam. Noworodek, który daje popalić, ale nie na ostro

    W zeszłym tygodniu pisałem o Wschód Barze, wytykając to i owo, ale zasłużenie. Miałem zamiar napisać dziś o innym adresie, postanowiłem jednak, że przyszedł czas na Wietnam na Brodzińskiego, już niemal przy Rynku Podgórskim.

    14-04-2019 07:15
  • Nowicki: Wschód Bar. Pierwsze koty za płoty

    Bardzo mnie ubawiło, kiedy na jakiś czas przed otwarciem nowej placówki gastronomicznej Chór Podziwiających wydał werdykt, że jest to miejsce genialne. Przy okazji obwieścił, że niedługo i my, maluczcy, będziemy mogli pójść do Wschód Baru, żałując,...

    07-04-2019 07:15
  • Nowicki: Trzy Gęsi. Polskość odświeżona w wyrafinowanej wersji

    Gęś, jak się wydaje, stała się synonimem kuchni doskonałej, łączącej historyczne inklinacje, domowy obyczaj i nowe trendy gastronomiczne. Nic więc dziwnego, że choć dotąd nie mieliśmy w mieście ani jednej restauracji podkreślającej łączność z...

    31-03-2019 07:15
  • Nowicki: Neapol, kolejna wizyta. Kulinarna radość pod wulkanem

    Wróciłem właśnie z Kleparza. Kupiłem ledwie parę rzeczy: ikrę śledziową, młodą kapustę i młode marchewki, niestety, sprowadzone z Włoch, no i tę zieleninę, której zawsze wypatruję z utęsknieniem, czosnek niedźwiedzi.

    24-03-2019 07:15
  • Nowicki: Restauracja Zakopiańska (Zakopane). Całkiem udany powrót

    Muszę przypomnieć (bo już się zwierzałem), że złożyłem niegdyś obietnicę: do Zakopanego nie wrócę. Życie kazało mi jednak połknąć wstyd i pojechać, udało mi się nawet ominąć najbardziej skandaliczne miejsca; za drugim razem nie miałem tyle szczęścia.

    17-03-2019 07:15
  • Nowicki: Paul's Place. Miejsce warte grzechu

    Są w mieście takie miejsca, których kulinarnie najlepiej po prostu unikać. Najczęściej omijam Rynek i jego najbliższe okolice. W sumie nie ma o co strzępić języka, w centrach statecznych miast żyjących z turystyki trudno dobrze zjeść, dominują...

    17-02-2019 07:14
  • Nowicki: Nowy Kleparz Bistro, Pestka z Awokado. Hotel kontra hotel

    Nowy Kleparz, co ja wam powiem, jest niesłychanie brzydki, w gruncie rzeczy najbliżej mu do targowisk wschodniej Europy. Popatrzcie kiedyś na ten targ od strony torów tramwajowych, na te napisy sprzed dwóch epok, wszystko to oblazłe i brudne.

    10-02-2019 07:15
  • Nowicki: Café Zouza. Na skraju, bliziutko

    W zeszłym tygodniu napisałem wesoło o przemianach Kleparza, między innymi o tym, że piłem wino; piłem jednak po raz ostatni: sklepik z winem stoi pusty. Niedługo będzie w nim co innego (wiem co, ale nie powiem). Zasmucające wieści będę gniótł w...

    03-02-2019 07:15
  • Nowicki: By The Way. Półmisek obfitości z niedoborami

    Zazwyczaj próbujemy tutaj udawać, że nie ma świata poza jedzeniem. Słowo, uważamy, staje się ciałem. No i pięknie. Są jednak sytuacje, takie jak teraz, kiedy tematy błahe, to jest dotyczące przyjemności czy rozkoszy, nie zaś wyżywienia społeczeństw...

    20-01-2019 07:14
  • Nowicki: Tamam. Turcy u naszych bram ze swoim jedzeniem

    Mieszkałem kiedyś z Towarzyszącą w pewnym hotelu w Stambule, jego ozdobą była wielka papuga rezydująca w wielkiej klatce, zwierzę głośne i żywiołowe, więc na co dzień klatka była przykryta kapą. Ptaszysko pożerało drewnianą kredkę jednym...

    13-01-2019 07:13
  • Nowicki: Restauracja Corse. Dziewiczość w zaułku

    Jednego dnia jedziecie tramwajem i na ekranie wyświetla się informacja, że do końca roku pozostał tylko jeden dzień, a potem znów wsiadacie, może trochę obolali, i tych dni do końca jest znów od cholery i trochę. Ja zaś pamiętam czasy, ja, wasz...

    06-01-2019 07:15
  • Nowicki: Podsumowanie 2018. Turystyka gastronomiczna w zwięzłym ujęciu

    W dniu, kiedy piszę ten tekst, w tramwaju linii 18 (tego dnia kolejny przejazd darmowy, bo smog) telewizor informuje, że to 354. dzień roku. Już w domu sobie doszukuję, że do końca roku zostało sześć dni roboczych i sześć wolnych od pracy, doskonały...

    30-12-2018 07:15
  • Nowicki: Gate of India. Przyzwolenie na kuchenną odmienność

    Jest okazja, żeby się wykazać: święta idą, i nawet jeśli ich nie obchodzicie, to jednak je jakoś obchodzicie. Nieważne gdzie, przy stole, w łóżku, na nartach, na wyspach, czy w termach. Macie wolne i będziecie wyrażać swój stosunek do świąt, jedząc...

    23-12-2018 07:13