Recenzje kulinarne Wojciecha Nowickiego - Kraków

Recenzje kulinarne Wojciecha Nowickiego

  • Nowicki: Beza. Zalew średniactwa i ważna sprawa

    Nie zliczę już od jak dawna przyglądam się zalewowi uśrednionej kuchni współczesnej, takiego odpowiednika niegdysiejszej restauracyjnej kuchni w odświeżonym wydaniu.

    16-02-2020 07:15
  • Nowicki: Hua He Sushi & Special. Przyjazna strona Wielopola

    W zeszłym tygodniu zrobiliśmy sobie przystanek w takiej niewielkiej dziurce z chińskimi bułkami na parze. To było na ulicy Wielopole, która coraz bardziej się zagęszcza, nieraz w nieoczekiwany sposób: jest tu sklep alkoholowy, jest bar czy miejsce...

    09-02-2020 07:10
  • Nowicki: Bao Dao przy ul. Wielopole, czyli nauka o szczerości

    Nieraz w tym miejscu publicznie dzieliłem się moimi lękami i radościami. Jest to zajęcie wstydliwe, zgoła niemęskie, cóż jednak robić, taki los kronikarza miasta: trzeba opisać każdą dziurę w bruku, każdą zgrzytliwą szynę, opisać należy wszystkie...

    02-02-2020 07:15
  • Nowicki: Vatti, Pho Hot. O tym, jak raz zaszedłem

    W ostatnich dniach przeprowadziliśmy z Osobą Towarzyszącą dyskusję na temat mojej pracy, a skutki były dla mnie niezbyt miłe.

    26-01-2020 07:00
  • Nowicki: Folga. Falstart przy placu Nowym

    W jesienny dzień styczniowy, kiedy było zimno i mżyło, poszliśmy do Kolorów, żeby zażyć spokojnego siedzenia w miejscu, które znamy od kiedy powstało. Niewiele jest na Kazimierzu podobnych miejscówek. Tu nadal wracamy, bo duch miejsca, jeśli mogę...

    19-01-2020 07:01
  • Nowicki: Bonerowska Restaurant Gourmet Steak & Fish. Grule z truflami

    Bonerowska Restaurant Gourmet Steak & Fish, cóż to za piękna, wiele mówiąca nazwa: jest w niej wszystko, historyczna kamienica, w której niegdyś Ignacy Krieger miał swój zakład, jest Restaurant, bo gdyby napisać Restauracja, to raz, że byłoby...

    12-01-2020 07:15
  • Nowicki: Najgorsze, co mnie spotkało w roku 2019

    Chcę was, moi czytelnicy, uraczyć składanką najgorszych chwil 2019 roku. Główną rolę odgrywa w niej element mojej złości: nie dlatego, że cierpię na myśl o wykonywanej pracy, ale dlatego, że się znów okazało, że wielu spośród właścicieli ma nas...

    05-01-2020 07:15
  • Wojciech Nowicki podsumowuje rok 2019. Gdzie i co warto było zjeść?

    To jest bardziej podniecający moment, niż się wam może wydawać, sprawia on bowiem, że sam się sobie dziwię.

    29-12-2019 07:15
  • Nowicki: Tamam, The Himalayan Treasure, Dolc&Salatao, The Tokyo Tower. Spacer po włościach

    A wiecie, moje drogie czytelniczki, a także wy, mniejszościowi czytelnicy, co jest największym moim bólem, największym strachem? (Wspominałem o tym kiedyś, ale przypomnę).

    22-12-2019 07:16
  • Nowicki: Brasserie Olympique. Pewnego razu u Francuza

    Pierwszy raz do restauracji we Francuzie, jak go zwaliśmy pieszczotliwie, wkroczyłem jako klient zgoła nieprzygotowany, na drżących nogach. Byłem podówczas pracownikiem najemnym pobliskiej placówki francuskiej, która we Francuzie zapewniała nam...

    15-12-2019 07:15
  • Wojciech Nowicki: Bonjour Pho. Niezwykle kontenci

    Życie, czyli rynek, wykosiło z ul. Loretańskiej knajpę aż nadto typową, w amerykańskim stylu, no wiecie, burgery, steki, frytki, te rzeczy. Jakoś nie ronię łez, poszedłem tam raz czy dwa, nie miałem ochoty wracać. Pojawił się w jej miejsce obiekt...

    08-12-2019 07:15
  • Wojciech Nowicki w Zakopanem. Jak smakuje gęsina w Drukarni Smaku Cristina

    Szlak życia i gęsiny zawiódł mnie do Zakopanego przez opisywany już kiedyś las billboardów i ręcznie sadzonych kulfonów na paździerzach, głoszących sławę miejscowych chirurgów plastycznych (na ozdobę goła pani), ginekologów plastycznych (ręce...

    01-12-2019 07:04
  • Nowicki: Enoteka Pergamin. Kolacja u Mistrza

    Od kiedy zaczęła się cała ta gęsia akcja, zwana gęsiną na św. Marcina, liczba restauracji biorących w niej udział wzrosła znacząco, a dania są coraz wymyślniejsze.

    24-11-2019 07:15
  • Nowicki: Błonia Bistro. Jesienna melancholia

    Los przechera rzucił mnie tam, gdzie zwykle, to jest w dobrze znane okolice, moje okolice domowe, które po długim niebycie na nowo wydały mi się ciekawe.

    17-11-2019 07:00
  • Nowicki: Al Medina na Kazimierzu. Słońce w piwnicy

    Z kuchnią Bliskiego Wschodu tak się u nas porobiło, że nie wiadomo właściwie, jak ją pomieścić. Patrząc na rynek, można by sądzić, że to kuchnia wyłącznie barowa, nawet jeśli wysokiej jakości, to względnie tania, szybka, wybierana równie chętnie...

    10-11-2019 07:14