recenzje kulinarne

  • Wojciech Nowicki: Mazaya Vegan & Vegetarian. W Krakowie wegetarianie umacniają szańce

    Wielokrotnie już chodziłem tam i nazad ulicą Krupniczą i was za rączkę prowadziłem: bo w tej ulicy, nie tak znów długiej przecież, odbija się obraz krakowskiej gastronomii ostatnich lat.

    27-09-2020 07:15
  • Wojciech Nowicki: Ruch w restauracyjnym interesie. Pandemia wycięła najsłabszych

    Wojciech Nowicki sprawdza, jakie restauracje i kawiarnie przetrwały pandemię, a z którymi przyjdzie się nam pożegnać. Nasz recenzent zajrzał do Bonjour Pho, Yummy India Foodies, Forniru, a także na Najedzonych Fest.

    20-09-2020 07:16
  • Nowicki: Bottiglieria 1881. O gwiazdce i przyjemności

    W połowie października siedem lat temu jedliśmy tu po raz pierwszy. To była bardzo zabawna wizyta, wtedy, u zarania: ówczesny właściciel był osobą dającą się dostrzec, wydawało się, że zaraz wyskoczy spod stolika. Energia go rozsadzała.

    06-09-2020 07:03
  • Nowicki: foodtrucki na Dajworze z lodami od Gessler i pelmeni, Baqaro na Kleparzu

    Food trucki na Dajworze były pomysłem ryzykownym, bo niemal za rogiem jest większy, modniejszy zajazd z podobnymi pojazdami. Ale jakoś Truckarnia Food Truck Park przetrwała (to bodaj drugie wcielenie tego miejsca), zresztą przyczepy są teraz otoczone sąsiadami, restauracją, winiarnią, a w dawnym przyziemiu goszczącym kolejno serdelki z frytkami oraz ramen funkcjonuje również modna i oblegana winiarnia. W takim zestawieniu łatwiej żyć.

    30-08-2020 08:45
  • Nowicki recenzuje. Powiem po prostu: Prosto z Mostu

    Ta rubryka stara się trzymać tematu. Czasem tylko zbacza na miasto, bo miasto wpływa na tę rubrykę; czasem trudno pominąć większe wydarzenie, jak pandemia choćby, która całkowicie zmieniła obraz naszego życia.

    16-08-2020 07:15
  • Nowicki: Amalia Brasserie. Na Rynku trochę lepiej

    Rzadko tak się zdarza, żebym pod ten sam adres szedł już po paru miesiącach. To znaczy: pójść mogę, ale napisać to raczej nie. Cóż, zmieniło się wszystko, wirus nas przeorał, przejechał walcem po wielu knajpach i tak jak w styczniu byłem w Restauracji Bonerowskiej Gourmet Steak & Fish, tak teraz opisuję inny lokal w tym samym miejscu, Amalia Brasserie.

    09-08-2020 07:14
  • Nowicki: Chrzan Polish Tapas. Polskie da się lubić

    Pierwszy raz tak się zdarzyło, na Chrzan natknęliśmy się dobrych parę tygodni temu. Wszystko tam było, napisy, brudne szyby, no i pomyślałem, że coś mi umknęło, że było jakieś ciekawe miejsce (bo idea polskich tapasów bardzo mi się podoba), ale nie zdołało się nawet otworzyć, bo pandemia - i już po sprawie.

    19-07-2020 07:03
  • Nowicki: Kiszman, Koku Sushi. Kiszone górą

    Nadeszły te piękne dni, kiedy mogę buszować po mieście jak kiedyś. No, prawie: bo restauracje nie działają jak dawniej, często mają skrócone godziny, klientów zazwyczaj mniej, a poza tym nigdy nie wiadomo, czy przeżyły pandemię.

    12-07-2020 07:13
  • Nowicki: Fiorentina Dom Polski. Nagrodzone przemiany

    Trzy lata temu poszedłem po raz pierwszy do Fiorentiny przy Grodzkiej, kiedy była jeszcze zwykłą Fiorentiną i specjalizowała się w daniach włoskich; niektóre podawała z lepszym, inne z gorszym skutkiem. Ponieważ lokal mieścił się na tzw. Szlaku Jelenia (turystycznego), oprócz propozycji całkiem zachęcających w menu znalazły się pizze.

    05-07-2020 07:13
  • Wojciech Nowicki w Worku Pszenicy, czyli włoska kuchnia polska

    Knajpa się stara, codziennie coś rozdaje; nam dostała się karafka wina. Worek powinien jednak dogłębnie przepracować swoją kuchnię, życzę mu tego.

    28-06-2020 12:52
  • Nowicki: W oparach mądrości, czyli Solna 1

    Znalezienie dziś nowego lokalu z ambicjami, sporego, który może przyjąć wielu gości i dysponuje nowoczesną kuchnią, to marzenie ściętej głowy. Takich nie otwiera się zbyt wiele. Restauracja, do której poszliśmy, miała się kiedyś nazywać Solna 1, jednak wystartowała jako Na Pole.

    21-06-2020 07:15
  • Nowicki: Blisko Bistro i Choi's Korean Chicken & Cupbop. Sąsiedzka wojna

    Oczywiście przesadzam: wojny żadnej nie ma. Teraz wszyscy próbują odtajać po głębokim zamrożeniu. Ludzie (no, część z nas) nieśmiało chodzą do knajp, bo im tego najzwyczajniej brakowało.

    07-06-2020 07:15
  • Nowicki: Badania rynkowe na czas izolacji. Yummy India Foodies, czyli małe jest piękne

    Wydaje się, że niebawem początek końca tego dziwnego okresu, kiedy niewiele nam wolno. Kiedy do was piszę ten list w butelce, miasto kwitnie, ruch bezmaskowy się wzmaga, wolno już zaszaleć w galeriach handlowych, a za kilka dni zjemy w restauracjach.

    17-05-2020 07:09
  • Wojciech Nowicki: Badania rynkowe na czas izolacji

    Nie wiem jak wam, drogie Czytelniczki, oraz wam, Czytelnicy, ale mnie się wydaje, że to nasze zamknięcie jest coraz bardziej iluzoryczne, coraz mniej nadzorowane. Jakby ogłoszenie, że dojdzie do poluzowania, oznaczało, że już nam zostało całkiem poluzowane.

    10-05-2020 07:21
  • Nowicki: Same przyjemności. Karakter & Zazie Bistro, Piekarnia Miejska, Makutra Pop-Up Bakery

    I po świętach, znów pora opowiadać o przeżyciach człowieka zamkniętego. Na dziś wybrałem te, które wspominam miło, mimo wiadomych okoliczności. Najgorsze już się stało: przyzwyczaiłem się, nie wzburza mnie ten zamęt i zamknięcie, z prawem do podstawowych zakupów i krótkiego spaceru.

    19-04-2020 07:15
  • Nowicki: Wielkanoc 2020 - talerz napełniany zdalnie

    Po raz pierwszy za mojego świadomego życia siedzę tak długo w całkowitym odosobnieniu, skazany na zapasy i dobroć ludzi. Gdyby nie ich posługi, skisłbym tu jak zapomniany w słoju ogórek. Oczyma duszy widzę mój talerz pusty i zakurzony.

    12-04-2020 07:15
  • Nowicki: Mr. Idly i Słodkości by Oskar Zasuń Chef - z dostawą

    W tej rubryce działam zazwyczaj na coraz cieńszym marginesie zwyczajności. Cóż z tego, skoro restauracyjna normalność zniknęła dziś, jakby jej nigdy nie było: miasto opustoszało, myśl o ostatecznej klęsce męczy właścicieli i pracowników, nie ma gdzie uciekać. Kogo stać na zamówienia, niech zamawia. Co innego robić dla podtrzymania zdrowia psychicznego?

    05-04-2020 07:13
  • Wojciech Nowicki: Restauracja zamknięta? Przemyślcie kolację z plastiku

    Trzeba od czasu do czasu przerwać nudę domowego jedzenia i przekonać się, jak z gotowaniem na wynos sobie radzą ci, którzy dotąd nawet nie myśleli o takiej formie istnienia. Nie wspominając już nawet o tym, że jeśli chcemy do nich kiedyś wrócić, trzeba im pomóc. Bez naszych zamówień niektórzy nie przetrwają.

    29-03-2020 07:15
  • Nowicki: Poradnik spóźnionego preppersa, czyli co warto mieć w spiżarni

    Jest w nas taki atawizm, który każe kupować na zapas, pewnie przez doświadczenia przekazywane z pokolenia na pokolenie.

    22-03-2020 07:15
  • Wojciech Nowicki: Mugen - Street Food Bar. Międzynarodowy atak na Kazimierz

    Na Kazimierzu jest jak na Rynku, adresów od groma, ludzi mnóstwo, niektórzy bardzo zadowoleni, ale jak ścisnąć tę materię, jak plewy wydmuchać, to na dłoni zostają dwa-trzy ziarna. Niewiele.

    15-03-2020 07:30
  • Wegemiasto. Kraków przechodzi małą wegetariańsko-wegańską rewolucję

    Za tydzień w Krakowie kolejny festiwal poświęcony kuchni roślinnej, warsztaty wegańsko-wielkanocne, opcje wege wprowadza nawet jedna z najbardziej znanych mięsnych knajp. Kraków przechodzi małą wegetariańsko-wegańską rewolucję.

    08-03-2020 07:15
  • Nowicki: Gavi przy pl. Kossaka. Luksus z bratkiem

    "Luxury Hotel" (w cudzysłowie podaję, ale nieironicznie; to cytat z nazwy) stoi przy placu Kossaka. Może przepełniać niepewnością czy strachem. Choć przecież ktoś tu mieszka, jak mniemam wygodnie, w tutejszej restauracji Gavi ktoś się zapewne stołuje bez zbędnej nerwowości.

    01-03-2020 07:16
  • Nowicki: Madras Bistro, Euskadi. Stare adresy, nowe jedzenie

    Zdaje się, że tego jeszcze wam nie wyznawałem: chyba najbardziej denerwuje mnie w tej robocie nie tyle chodzenie do złych knajp, bo je też trzeba opisywać, ile nacisk, by opisywać wciąż nowe lokale.

    23-02-2020 07:15
  • Nowicki: Beza. Zalew średniactwa i ważna sprawa

    Nie zliczę już od jak dawna przyglądam się zalewowi uśrednionej kuchni współczesnej, takiego odpowiednika niegdysiejszej restauracyjnej kuchni w odświeżonym wydaniu.

    16-02-2020 07:15
  • Nowicki: Hua He Sushi & Special. Przyjazna strona Wielopola

    W zeszłym tygodniu zrobiliśmy sobie przystanek w takiej niewielkiej dziurce z chińskimi bułkami na parze. To było na ulicy Wielopole, która coraz bardziej się zagęszcza, nieraz w nieoczekiwany sposób: jest tu sklep alkoholowy, jest bar czy miejsce ze strudlami, prawie jak w Austrii, tylko trochę inaczej, bo podają tu strudle z kurczakiem albo z łososiem, co mnie odrobinę zniechęciło do wizyty.

    09-02-2020 07:10
  • Nowicki: Bao Dao przy ul. Wielopole, czyli nauka o szczerości

    Nieraz w tym miejscu publicznie dzieliłem się moimi lękami i radościami. Jest to zajęcie wstydliwe, zgoła niemęskie, cóż jednak robić, taki los kronikarza miasta: trzeba opisać każdą dziurę w bruku, każdą zgrzytliwą szynę, opisać należy wszystkie tęcze nad miastem.

    02-02-2020 07:15
  • Nowicki: Vatti, Pho Hot. O tym, jak raz zaszedłem

    W ostatnich dniach przeprowadziliśmy z Osobą Towarzyszącą dyskusję na temat mojej pracy, a skutki były dla mnie niezbyt miłe.

    26-01-2020 07:00
  • Nowicki: Folga. Falstart przy placu Nowym

    W jesienny dzień styczniowy, kiedy było zimno i mżyło, poszliśmy do Kolorów, żeby zażyć spokojnego siedzenia w miejscu, które znamy od kiedy powstało. Niewiele jest na Kazimierzu podobnych miejscówek. Tu nadal wracamy, bo duch miejsca, jeśli mogę użyć tego określenia, pozostał nietknięty.

    19-01-2020 07:01
  • Nowicki: Bonerowska Restaurant Gourmet Steak & Fish. Grule z truflami

    Bonerowska Restaurant Gourmet Steak & Fish, cóż to za piękna, wiele mówiąca nazwa: jest w niej wszystko, historyczna kamienica, w której niegdyś Ignacy Krieger miał swój zakład, jest Restaurant, bo gdyby napisać Restauracja, to raz, że byłoby niezrozumiale, a dwa, że właściciele Restaurantu wyszliby na Polskich Buraków.

    12-01-2020 07:15
  • Nowicki: Najgorsze, co mnie spotkało w roku 2019

    Chcę was, moi czytelnicy, uraczyć składanką najgorszych chwil 2019 roku. Główną rolę odgrywa w niej element mojej złości: nie dlatego, że cierpię na myśl o wykonywanej pracy, ale dlatego, że się znów okazało, że wielu spośród właścicieli ma nas wszystkich za istoty nieszczególnie myślące.

    05-01-2020 07:15
  • Wojciech Nowicki podsumowuje rok 2019. Gdzie i co warto było zjeść?

    To jest bardziej podniecający moment, niż się wam może wydawać, sprawia on bowiem, że sam się sobie dziwię.

    29-12-2019 07:15
  • Nowicki: Tamam, The Himalayan Treasure, Dolc&Salatao, The Tokyo Tower. Spacer po włościach

    A wiecie, moje drogie czytelniczki, a także wy, mniejszościowi czytelnicy, co jest największym moim bólem, największym strachem? (Wspominałem o tym kiedyś, ale przypomnę).

    22-12-2019 07:16
  • Nowicki: Brasserie Olympique. Pewnego razu u Francuza

    Pierwszy raz do restauracji we Francuzie, jak go zwaliśmy pieszczotliwie, wkroczyłem jako klient zgoła nieprzygotowany, na drżących nogach. Byłem podówczas pracownikiem najemnym pobliskiej placówki francuskiej, która we Francuzie zapewniała nam stołówkę pracowniczą.

    15-12-2019 07:15
  • Wojciech Nowicki: Bonjour Pho. Niezwykle kontenci

    Życie, czyli rynek, wykosiło z ul. Loretańskiej knajpę aż nadto typową, w amerykańskim stylu, no wiecie, burgery, steki, frytki, te rzeczy. Jakoś nie ronię łez, poszedłem tam raz czy dwa, nie miałem ochoty wracać. Pojawił się w jej miejsce obiekt wietnamski.

    08-12-2019 07:15
  • Wojciech Nowicki w Zakopanem. Jak smakuje gęsina w Drukarni Smaku Cristina

    Szlak życia i gęsiny zawiódł mnie do Zakopanego przez opisywany już kiedyś las billboardów i ręcznie sadzonych kulfonów na paździerzach, głoszących sławę miejscowych chirurgów plastycznych (na ozdobę goła pani), ginekologów plastycznych (ręce urękawicznione, lekko umazane juchą), punktów sprzedaży blachy dachowej, największego jarmarku w Europie, jedynego na Podhalu hotelu dla dorosłych (nie chodzi o żadne sprośności).

    01-12-2019 07:04
  • Nowicki: Enoteka Pergamin. Kolacja u Mistrza

    Od kiedy zaczęła się cała ta gęsia akcja, zwana gęsiną na św. Marcina, liczba restauracji biorących w niej udział wzrosła znacząco, a dania są coraz wymyślniejsze.

    24-11-2019 07:15
  • Nowicki: Błonia Bistro. Jesienna melancholia

    Los przechera rzucił mnie tam, gdzie zwykle, to jest w dobrze znane okolice, moje okolice domowe, które po długim niebycie na nowo wydały mi się ciekawe.

    17-11-2019 07:00
  • Nowicki: Al Medina na Kazimierzu. Słońce w piwnicy

    Z kuchnią Bliskiego Wschodu tak się u nas porobiło, że nie wiadomo właściwie, jak ją pomieścić. Patrząc na rynek, można by sądzić, że to kuchnia wyłącznie barowa, nawet jeśli wysokiej jakości, to względnie tania, szybka, wybierana równie chętnie przez miłośników mięsa, jak wegetarian i wegan.

    10-11-2019 07:14
  • Nowicki: Bowlo. Różowy świat podąża za marzeniami w misach

    Lądowanie było miękkie, nocą, w drodze z Balic do Krakowa przeciągały się przez drogę pasma mgieł, Błonia były już całe zasnute mgielną materią; jednak w nadmęczonym całodniową podróżą umyśle człowieka wygnanego na dwa miesiące dopiero po chwili zapaliło się ostrzegawcze światło: mgła czy smog?

    03-11-2019 07:15
  • Nowicki: Francuska prowincja a my. Talerze dekorujemy lepiej

    Czas wracać z tymczasowego wygnania nad ujściem Loary, walizka w myślach zapakowana. Telefon już tak się przyzwyczaił do mojej obecności tutaj, że proponuje świeże ostrygi i pyta, czy się nie czuję samotny, to mi znajdzie jakąś panią.

    27-10-2019 07:14