Sędziami mogą być tylko te osoby, które posiadają wyłącznie obywatelstwo polskie – mówi zmieniona przez rząd PiS nowa ustawa o Sądzie Najwyższym. I nakłada na sędziów posiadających poza polskim jeszcze inne obywatelstwo – zrzeczenie się go. W przeciwnym przypadku sędzia pożegna się z zawodem. Eksperci wskazywali, że ustawa jest niezgodna z konstytucją i łamie zasadę nieusuwalności sędziów.

To jednak nie wszystko. Teraz władze sądów nałożyły na sędziów obowiązek składania oświadczeń dotyczących posiadanego obywatelstwa.

Wyłącznie polskie obywatelstwo

Dotarliśmy do pisma Dagmary Pawełczyk-Woickiej, prezes Sądu Okręgowego w Krakowie, która zobowiązuje przewodniczących wydziałów SO i prezesów sądów rejonowych do odebrania od sędziów takich deklaracji o posiadaniu wyłącznie obywatelstwa polskiego. Termin ich złożenia upływa 17 kwietnia. „W powyższym terminie proszę również przekazać imienne listy sędziów i asesorów sądowych, którzy oświadczenia nie złożyli oraz posiadających wielokrotne obywatelstwo” – pisze prezes Pawełczyk-Woicka.

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej