Recenzje kulinarne Wojciecha Nowickiego

  • Wojciech Nowicki: Hummus Amamamusi - nowa odsłona

    Najtrudniej napisać o znajomych. Z Koleżanką ze Szkolnej Ławy chodziłem na ten sam rok. Wtedy jadała tylko banany, dziś dyktuje tempo życia kulinarnego w mieście. Wszędzie jej pełno. Prowadzi (w zespole) hummusowy biznes, współtworzy hummusową...

    19-02-2017 07:06
  • Nowicki: Blossom, Namnam Noodle Bar. Święte słowa Millera

    Ze dwa tygodnie temu, w sobotę, poszliśmy do lokalu Blossom na Rakowickiej. Mieści się w jednym z tych świecących nowością budynków, wszystko tam nowiuśkie i takie wymuskane. Niewątpliwie ma to kilka zalet.

    12-02-2017 07:00
  • Nowicki: Pizzeria Vicenti. Wszystko tu dobre, no i te ceny

    Jak co roku o tej porze los rzucił mnie do Niemiec, do Dusseldorfu, i znów mam dylemat: zastanawiam się, gdzie pójść na obiad.

    05-02-2017 07:00
  • Nowicki: Pizzeria 00. Maleńki Neapol w krakowskim Podgórzu

    Do miasta dotarła wieść, że jakiś czas temu w Podgórzu powstała pizzeria neapolitańska. Kto zaś mówi neapolitańska pizza, powiada: Neapol. Poleciałem, bo do pizzy mam niewysłowioną słabość.

    29-01-2017 07:00
  • Nowicki: Do Manzany w Podgórzu na meksykańskie jedzenie

    Zima wyzwala w człowieku najgorsze: ma ochotę iść daleko, mięso gryźć, krew i wino chłeptać, upodlić się ma ochotę. Sami wiecie. (Albo i nie. Powinniście jednak spróbować zrozumieć).

    22-01-2017 07:00
  • Nowicki: Umami - na pewno tu wrócę na sushi i na tajską zupę

    A mróz wtedy był, sami wiecie jaki, jak na Alasce, aż zatykało gardło. Właściwie nie bardzo wiadomo czym bardziej, ciężkim smrodem spalenizny czy suchym powietrzem i mrozem. Nawet się nie zastanawiałem wtedy: brnąłem przez ulice, pozbawiony...

    15-01-2017 07:00
  • Wojciech Nowicki: Trattoria Sicilian Corner. Wróżenie z talerza

    Smog był tłusty, przyjemny, nożem można go było kroić. Smog ma w sobie wiele ze wspomnień dziecinnych, jest jak sanki albo choinka. Wychodzi człowiek przed kamienicę, nosem pociąga: jest smog, wrócił, zima wróciła! Tylko ta mgła, co tak pięknie...

    08-01-2017 07:00
  • Nowicki: Go Healthy. O głodzie nad pełnym talerzem

    Jak kobieta zrobiła spektakl "Głód", na podstawie tej, wiecie, książki o głodzie Martina Caparrósa, tej, o której wszyscy mówią, ale mało kto czytał, to myślicie, panny moje drogie i mniej drodzy panowie, że to dobry jest pomysł wziąć taką panią na...

    25-12-2016 07:00
  • Nowicki: Taste of India. Okrucieństwo świata

    Uświadomiłem sobie właśnie, że właśnie się żegnam z czwartym redaktorem moich tekstów. Niebawem, jak wieszczy z nadzieją mój przyjaciel, fanatyczny zwolennik gadżetów i sam człowiek prasy, będą za nas pisać programy. Nie chciałbym takiej zmiany.

    18-12-2016 07:00
  • Wojciech Nowicki: L'Officina della Pasta. Gołębia kontratakuje

    Poszedłem któregoś dnia do nowej włoskiej knajpy, L'Officina della Pasta, przy ulicy Gołębiej. Rzucam tu tak obco brzmiącą nazwą, informuję, że jest restauracja, ale powinniście mnie zobaczyć: na gębie cierpienie, ręka spotniała, ja przecież pod tym...

    11-12-2016 01:00
  • Nowicki: Garden Restaurant. Lubię, że się centrum tak rozrasta

    Poszedłem w końcu na koniec ulicy Krowoderskiej, głównie dlatego, że to mój patriotyczny obowiązek: podają tam jednak kuchnię polską, no i lokal znajduje się niemal po sąsiedzku. I jeszcze jedno: znajduje się na restauracyjnym wygwizdowie. Uważam,...

    04-12-2016 07:00
  • Wojciech Nowicki: Francja, croissant rano, bagietka w południe

    Nie będę kłamał, bo i tak się wyda: siedzę we Francji. Zażywam umiarkowanego odpoczynku połączonego z umiarkowaną pracą. Karmią mnie tu, więc z lenistwa mógłbym opisać ciurkiem te wszystkie obiady; przyznam, że przeszło mi to przez głowę. Poniosła...

    27-11-2016 07:00
  • Nowicki: Restauracja Cechowa, polska kuchnia codzienna

    Tak się złożyło, że zamiast hulać po mieście, spędzać radosne chwile w ICE Kraków na kolejnej edycji festiwalu Terra Madre, gdzie na ladach i pod nimi wyłożono wszystko, co ziemie nasze oraz krainy ościenne mają najlepszego, a więc zamiast tego...

    20-11-2016 07:00
  • Nowicki: Mandu. Pierogi mogą smakować zupełnie inaczej

    Ponieważ, jak pamiętamy z ostatniego odcinka, coś się naszym miejskim radnym chwilowo stało w rozum, musiałem przerwać obżeranie się i palnąć tu odpowiednią mowę dotyczącą handlu alkoholem. Teraz jeszcze tylko zdanko: na tym nie koniec, obserwuję,...

    14-11-2016 14:13
  • Radni w kosmosie. Nowicki o koncesjach na alkohol

    Wróciwszy z zagranicznych wojaży, postanowiłem opisać nasze miejskie wspaniałości. Pojawiło ich się trochę. Szczególnie zamierzałem się tu rozpisać na temat nowiusieńkiego lokalu w okolicach Kleparza; jednak złośliwiec los skazał mnie na zupełnie co...

    06-11-2016 07:00