Recenzje kulinarne Wojciecha Nowickiego

  • Nowicki: Nota Resto by Tomasz Leśniak. Żywot piłkarza

    Pod tym nowym adresem na klienta czyhają wszelkie pułapki: knajpa nazywa się Nota Resto, a właściwie jeszcze bardziej zagranicznie: Nota Resto by Tomasz Leśniak. Owszem, restauracja to nie ambitna proza, ale minimum czujności językowej się przydaje.

    23-04-2017 07:02
  • Nowicki: Mazaya Falafel. Piknik przy ruchliwej ulicy

    Święta idą, będzie więc kawałek świąteczny. Jednak ani słowa o białej kiełbasie ani o chrzanie, nic o jajku (jeśli już, to o jego braku) ani o ucztach mięsnych po długim poście. Będzie o niespodziewanej radości związanej z miejscem dotąd kulinarnie...

    15-04-2017 17:00
  • Nowicki: Paka Nowaka 308. Kuchnia Czarnego Żniwiarza

    Historia zaczyna się któregoś z tych dni ciepłych. Siedziałem sobie głodny w kawiarni i pisałem o jedzeniu, i o jedzeniu przy tym myślałem, i na dodatek burczało mi w brzuchu. Wszystko to działo się naraz, kiedy znienacka napisała do mnie Pisarka...

    09-04-2017 07:00
  • Nowicki: Zielonym Do Góry. Uwielbienie dla kiszonek

    Na obiad umówiłem się z moją szefową. Dzień był taki sobie, lało, pod knajpę zjeżdżaliśmy z różnych stron miasta. Była w nas podnieta, to znaczy stop, wróć, we mnie była podnieta, a w szefowej nie wiem, co było, bo znajdowała się akurat w...

    02-04-2017 10:05
  • Wojciech Nowicki: Rzymskie Wakacje, czyli pocztówka z Opola

    "Ze spuszczoną głową, powoli, wracał żołnierz z niemieckiej niewoli". Tak mi się jakoś tłukło w głowie, kiedy ulicą Piastowską w Opolu (no bo jaka niby inna miałaby być ulica?) szedłem raźno na dworzec po krótkiej gospodarskiej wizycie na Śląsku...

    26-03-2017 07:30
  • Nowicki: Tbilisuri. Gruzińskie jedzenie w nowym wcieleniu

    Obdarzeni jako taką pamięcią czytelnicy może jeszcze nie zapomnieli: w zeszłym tygodniu poświęciłem kilka akapitów upadłej sztuce obsługi. Zastanawiało mnie nade wszystko, że z marną obsługą nie walczą właściciele, czyli ci w gruncie rzeczy...

    19-03-2017 07:00
  • Nowicki: Miodova Restaurant i inne przygody. Polskość przekręcona

    A jednak - pomyślałem sobie, idąc ulicą Krakowską, tak na wysokości placu Wolnica - a jednak całe to żarcie, ta tak zwana gastronomia, ta nasza ogólnonarodowa i ogólnoludzka gastrofaza, to wszystko jest bardzo ciekawe.

    12-03-2017 07:07
  • Nowicki: HariPrasad Samosa & Curry, Miodowy Piecyk. Neapol pod nasypem

    Szedłem w sobotę na Kazimierz, głodny, a tu wyrosło jak spod ziemi coś nowego: witrynka niewielka na Dietla, tuż obok Momo. Zrozumiałem, że Momo tego właśnie trzeba, żeby się odnowiło trochę; bo jak się nie odnowi, to nawet nie zauważy własnego...

    05-03-2017 07:00
  • Nowicki: Euskadi. Niewielka knajpka z baskijskim jedzeniem

    Są takie momenty, kiedy nie ma wyboru: trzeba kupić bilet na komunikację miejską i wyruszyć w trasę. Tym razem trasa była krótka, na Kazimierz, potem zaś przez kładkę na Podgórze. Jak tam się zmienia, kotłuje, jakie tam się centrum nowe tworzy!...

    26-02-2017 07:00
  • Ranking pączków 2017. Cudzoziemcy wybrali zwycięzcę jednogłośnie

    Najlepsze pączki w mieście smażą w cukierni Michałek! - orzekli jurorzy tegorocznego rankingu pączków "Wyborczej". Jury było wielokulturowe - Ukrainiec, Portugalczyk, Wenezuelka, Niemiec, Hiszpan i Polak.

    22-02-2017 22:37
  • Kulinarny Kraków na Ostatki - gdzie zjeść, czym popić?

    Jeśli koniec karnawału zamierzamy spędzić pogryzając symbolicznego pączka, warto zrewidować plany. Przed nami spotkania z winem, wódką, łakociami i najlepszymi szefami kuchni - Ostatki w Krakowie to prawdziwa kulinarna rozpusta

    21-02-2017 15:44
  • Wojciech Nowicki: Hummus Amamamusi - nowa odsłona

    Najtrudniej napisać o znajomych. Z Koleżanką ze Szkolnej Ławy chodziłem na ten sam rok. Wtedy jadała tylko banany, dziś dyktuje tempo życia kulinarnego w mieście. Wszędzie jej pełno. Prowadzi (w zespole) hummusowy biznes, współtworzy hummusową...

    19-02-2017 07:06
  • Nowicki: Blossom, Namnam Noodle Bar. Święte słowa Millera

    Ze dwa tygodnie temu, w sobotę, poszliśmy do lokalu Blossom na Rakowickiej. Mieści się w jednym z tych świecących nowością budynków, wszystko tam nowiuśkie i takie wymuskane. Niewątpliwie ma to kilka zalet.

    12-02-2017 07:00
  • Nowicki: Pizzeria Vicenti. Wszystko tu dobre, no i te ceny

    Jak co roku o tej porze los rzucił mnie do Niemiec, do Dusseldorfu, i znów mam dylemat: zastanawiam się, gdzie pójść na obiad.

    05-02-2017 07:00
  • Nowicki: Pizzeria 00. Maleńki Neapol w krakowskim Podgórzu

    Do miasta dotarła wieść, że jakiś czas temu w Podgórzu powstała pizzeria neapolitańska. Kto zaś mówi neapolitańska pizza, powiada: Neapol. Poleciałem, bo do pizzy mam niewysłowioną słabość.

    29-01-2017 07:00